Zwitserse controles voor vrachtwagens naar Italië

22 juni 2020

Onlangs werd in Bigtruck een artikel gepubliceerd over de voertuigeisen die Zwitserland stelt aan vrachtwagens. Ze noemden het ‘controle op z’n Zwitsers, inclusief Zwitserse precisie’. Nu rijden de chauffeurs van Bergwerff Transport Service dagelijks heen en terug naar Italië. Als zij via Zwitserland naar Italië rijden, dan rijden zij automatisch door de Gotthardtunnel, berucht om de urenlange vertragingen tijdens de zwarte zaterdagen. Een aantal kilometers voor het begin van de tunnel ligt de plaats Erstfeld. Rij je met de auto via deze weg naar Italië, dan heb je waarschijnlijk nog nooit van deze plaats gehoord. Ben je echter internationaal beroepschauffeur en rijd je regelmatig naar Zwitserland of Italië, dan kun je er ongetwijfeld een aantal verhalen over vertellen. Zo ook onze Bergwerff Transport Service chauffeurs.

Jaarlijkse APK-keuring voor voertuigen boven 3,5 ton

In Nederland moet elke personenauto (benzine of elektrisch) in het vierde jaar APK gekeurd worden. Personenauto’s of busjes die op diesel rijden al na drie jaar. Voertuigen met een gewicht boven de 3.5 ton, ofwel alle voertuigen die niet bestuurd mogen worden met een B-rijbewijs, dienen jaarlijks gekeurd te worden. Heeft het voertuig een Nederlands kenteken, dan dient het te voldoen aan de Nederlandse eisen voor de APK-keuring. Vreemd genoeg hanteren de Europese landen hier niet één lijn. Over het algemeen kun je overal in Europa rijden als je voertuig in Nederland APK is goedgekeurd. Je wordt niet snel door de politie van de weg gehaald voor een voertuigcontrole, laat staan voor een controle die nagenoeg gelijk staat aan een APK-keuring. Bij Erstfeld in Zwitserland gaat dit anders.

Strenge Zwitserse controles in Erstfeld

Alle vrachtwagens die via de Gotthardtunnel naar Italië rijden worden bij Erstfeld van de weg geleid naar een grote parkeerplaats. Althans, zo lijkt het. Maar tijdens het oprijden naar deze ‘parkeerplaats’ wordt het hele voertuig gemeten en gewogen en het kenteken gescand.

Zijn de afmetingen niet correct, of is het voertuig te zwaar? Dan resulteert dit direct in een bekeuring. Word jouw vrachtwagen er door de kentekenscanner uitgepikt voor een controle? Maak dan je borst maar nat. De Zwitserse controle bij Erstfeld is een stuk zwaarder dan de Nederlandse APK-keuring. Zelfs zodanig dat bij voertuigen die gisteren in Nederland APK zijn goedgekeurd, morgen gebreken kunnen hebben bij de Zwitsers.

Wat controleren ze allemaal in Erstfeld? Het complete voertuig gaat op de remmenbank waarbij een remmentest wordt uitgevoerd. Alle verlichting wordt nagelopen en de tachograaf van de chauffeur wordt tot vier weken terug uitgelezen. De auto wordt ook aan de onderkant bekeken. Zodra er ook maar ergens een druppel olie zichtbaar is, kun je een bekeuring krijgen. Ook wordt de profieldiepte van de banden gecontroleerd. De Zwitserse eisen zijn een stuk strenger dan in Nederland.

Hoe zwaar is de controle? Zeg maar rustig ‘zwaar’. Een van onze vaste vervoerders maakte mee dat tijdens het testen van de remmen een remschijf brak omdat de temperatuur van de remmen zo werd opgedreven dat de schijf het niet langer volhield.

Voertuigen moeten 100% in topconditie zijn

Het is algemeen bekend dat de controle in Erstfeld zwaar is. Maar is het ook ‘te’ zwaar? Op sommige momenten denken wij wellicht van wel. Maar veiligheid gaat voor alles en wij juichen voldoendecontroles alleen maar toe. Alle materiaal moet simpelweg in topconditie zijn.

Dit streven wij bij Bergwerff Transport Service voor 100% na. Al onze voertuigen en die van onze vaste vervoerders dienen te voldoen aan de hoge eisen die wij stellen.


Zo worden de banden van alle voertuigen minimaal één keer per maand gecontroleerd door een bandenservicebedrijf. De banden worden gecontroleerd op spanning, mogelijke schades en profieldiepte. Ook ondergaan de voertuigen meerdere keren per jaar uitgebreide controles en
worden diverse onderdelen preventief vervangen.

Om die redenen zijn wij onderweg niet bang voor controles van onze voertuigen of die van onze vervoerders en wordt pech onderweg zoveel mogelijk voorkomen. Voor ons is ‘pech’ een variabele die niet mag voorkomen. Bij Begwerff Transport Service nemen wij onze verantwoordelijkheid en die van onze vervoerders heel serieus.